Današnji način življenja nas večkrat sili k temu, da se prehranjujemo nekvalitetno. Čeprav so diabetiki pri izbiri hrane bolj pazljivi, se srečujejo s pomanjkljivim vnosom hranil, predvsem mineralov, vitaminov, antioksidantov in probiotikov.
Izomalt je sladilo, ki ga prištevamo med neenergetska sladila, taka, ki jih označujemo tudi kot nadomestna ali umetna sladila. Med sladili je posebnež, saj gre za alkoholni sladkor, ki je pridobljen iz rdeče pese.
Najmlajši bolnik, pri katerem je bila v Sloveniji narejena podkolenska amputacija zaradi sladkorne bolezni, je bil star komaj 34 let. Kako je to mogoče?
Ob izgubi 10 % telesne teže se krvni sladkor bolnika s sladkorno boleznijo običajno normalizira in v takem primeru lahko uživa vsega po malem, tako kot pred diagnozo. Zanj ni prepovedanih živil, vendar pa mora paziti na količino hrane. V večini primerov pa bolnikom ne uspe dovolj znižati telesne teže, zato morajo paziti na izbor in na količino hrane.
Hipoglikemija, pogovorno »hipa« nastopi ob pretiranem padcu krvnega sladkorja. Pojavlja se pri zdravljenju z inzulinom, redkeje pri zdravljenju s tabletami. Znaki so: vrtoglavica, slabost, motnje vida, nemir, potenje, drhtenje itd. Hipoglikemija je definirana kot stanje krvnega sladkorja pod 4 mmol/l.
Stopala nosijo težo vsega telesa, se prilagajajo podlagi, premikajo telo in blažijo udarce.Pa vendar nogam posvečamo manj skrbi,kot obrazu, lasem ali rokam, kar je pri diabetesu nevarno in lahko bolnika stane tudi noge.