Prijava na e-novice:

Cimet je močan antioksidant

2015-11-17 15:18:42 0 Avtor: Diabetes Prebrano: 1817
Cimet je močan antioksidant

Današnji način življenja nas večkrat sili k temu, da se prehranjujemo nekvalitetno. Čeprav so diabetiki pri izbiri hrane bolj pazljivi, se srečujejo s pomanjkljivim vnosom hranil, predvsem mineralov, vitaminov, antioksidantov in probiotikov. Hitro gojenje sadja in zelenjave ne omogoča zadostnega vgrajevanja rudnin in tvorbe vitaminov, k temu pa prispeva tudi dolg transport sadja in zelenjave do potrošnika. Diabetiki si tako kot ostali lahko pomagajo z uživanjem le teh v obliki prehranskih dopolnil, vendar morajo biti pri tem še posebej pozorni, saj lahko prehranska dopolnila v kombinaciji z zdravili vplivajo na glikemijo.
Cimet je v osnovi močan antioksidant z dokazanim pozitivnim učinkom na znižanje glikiranega HbA1C, pri sladkornih bolnikih tipa 2, saj izboljša njihov odziv na inzulin in uravnava krvni sladkor.  Cimet povečuje občutljivost receptorjev za inzulin v tarčnih tkivih, kot so maščobne in jetrne celice, malenkostno pa tudi povečal izločanje samega inzulina, v kolikor so celice trebušne slinavke še aktivne oz. nepoškodovane, da se lahko odzovejo na stimulirajoče signale. To tega ponavadi pride v zgodnji fazi nastanka diabetesa, ko je funkcija celic trebušne slinavke še dokaj ohranjena. 

  •  Že gram zaužitega cimeta dnevno kaže omenjene pozitivne učinke.

Pokazale so se tudi druge koristi cimeta, kot so zmanjšan skupni holesterol, LDL ''slab'' holesterol in trigliceridi, ter povečan HDL ''dober'' holesterol. Ena zadnjih kalifornijskih študij je pokazala odlične odzive diabetikov na dodatke s cimetom. V študiji je sodelovalo 543 diabetikov tipa 2, primerjali so diabetike, ki so uživali cimet v obliki tablet v odmerkih 120 mg do 6 g na dan v obdobju od 4 do 18 tednov in tiste, ki cimeta niso uživali. Rezultati so pokazali izboljšane vrednosti ravni glukoze v krvi in holesterola pri diabetikih, ki so uživali cimetPotrebno je redno spremljanje krvnega sladkorja v primeru uživanja večjih količin cimeta. Bolniki, ki svoj krvni sladkor uravnavajo z zdravili lahko pričakujejo kombinirano učinek, ki lahko vodi  tudi v hipoglikemijo. Za diabetike tipa 1, je sočasno uživanje z inzulinom dovoljeno le po predhodnem posvetu z zdravnikom. Poleg cimeta bo za boljšo presnovo sladkorja v pomoč tudi zmerna in uravnotežena prehrana ter dovolj gibanja.

 

Komentarji

Napišite komentar

Vse cene z DDV | Vse pravice pridržane | Trgovina Diabetes.si © 2015 | Izdelava: Zap-Team

Twitter novice

Pišite nam

Pomoč pri nakupi v naši spletni trgovini.

Lokacija

Dolenjska cesta 22,
1000 Ljubljana

01/542 5004