Prijava na e-novice:

Hipoglikemija in huda hipoglikemija

2015-11-16 11:36:45 0 Avtor: Diabetes Prebrano: 1943
Hipoglikemija in huda hipoglikemija

Hipoglikemija, pogovorno »hipa« nastopi ob pretiranem padcu krvnega sladkorja. Pojavlja se pri zdravljenju z inzulinom, redkeje pri zdravljenju s tabletami. Znaki so: vrtoglavica, slabost, motnje vida, nemir, potenje, drhtenje itd. Hipoglikemija je definirana kot stanje krvnega sladkorja pod 4 mmol/l. 

Pri hudi hipoglikemiji, ko pade krvni sladkor pod 2 milimola, je koristen hiter ukrep (injekcija glukagona), da ne bi prišlo do možganskih okvar. Huda glikemija je stanje nizkega krvnega sladkorja, ki zahteva pomoč druge osebe.  Huda hipoglikemija je opredeljena kot diabetično urgentno stanje in se lahko pojavi pri osebah, ki imajo diabetes in se zdravijo z inzulinom, izjemoma s nekaterimi anti-diabetičnimi tabletami.

Simptomi hude hipoglikemije

Znaki hude hipoglikemije so lahko naslednji:

- zmedenost in dezorientacija

- trzljaji / tresenje /krči

- huda nočna mora med spanjem

- izguba zavesti

- koma

Vzroki in dejavniki tveganja hude hipoglikemije

Huda hipoglikemija se običajno lahko pojavi samo pri bolnikih z diabetesom, ki jemljejo zdravila za zniževanje krvnega sladkorja, kot je inzulin, sulfonilsečnine ali regulatorji prandialne glukoze.

Do hude hipoglikemije lahko pride pri teh osebah zaradi:

- izpuščen ali zamujen običajni obrok

- predoziranje z zdravili – inzulinski »overdose« 

- telesna vadba brez ustreznega znižanja odmerka zdravil

- pitje alkohola.

Alkohol, šport in huda hipoglikemija

Ker sta telesna vadba in alkohol oba dejavnika tveganja za hudo hipoglikemijo, je priporočljivo, da se diabetik ob vadbi izogiba alkoholu.  Alkohol preprečuje jetrom izločanje glikogena, kar zadržuje nivo krvnega sladkorja, da bi se spustil prenizko, z blokiranjem tega izločanja glikogena nastopi večja verjetnost hipoglikemije.Telesna vadba lahko znatno poveča telesno občutljivost na inzulin in tako se učinek kateregakoli inzulina, ki ga bolnik injicira, ali ga še izloča trebušna slinavka poveča. Povečana občutljivost na inzulin lahko traja celo do 48 ur. Najvarnejša izbira je, da se izognete alkoholu po telesni vadbi. Med plesom čez noč se varujte  alkohola. Morda boste morali pred odhodom v posteljo pojesti nekaj ogljikovih hidratov ali pa   zmanjšati odmerek zdravil.

Ravnanje ob hudi hipoglikemiji 

Ravnanje ob hudi hipoglikemiji je odvisno od tega, v kolikšni meri je prizadeti pri zavesti. Včasih si bolnik zdiabetesom dovolj opomore, da si lahko pomaga pri hipoglikemiji sam. Vedno pa ni tako, zato je bolje ravnati pri hudi hipoglikemiji kot pri urgentnih stanjih.  Injiciranje glukagona s pomočjo glukagonske injekcije v diabetičnem setu je učinkovit in varen način za dvig krvnega sladkorja, če ima nekdo hudo hipoglikemijo. Če ste dali bolniku glukagon, preverite, da je oseba v primernem položaju, saj lahko glukagon izzove bruhanje. Če glukagona ni pri roki, pokličite 999 za nujno pomoč in imejte pripravljeno sladko pijačo, glukozne tableta ali kakšno sladkarijo, za primer, da si prizadeti nekoliko opomore .Kadar je bolnik v hudi hipoglikemiji in nezavesten, ga ne poskušajte hraniti, da bi tako dvignili krvni sladkor, zaradi nevarnosti zadušitve. Diabetiki, ki se zdravijo z inzulinom, se lahko z nošenjem opozorilne zapestnice izognejo neljubim, pa tudi nevarnim situacijam povezanih s hipoglikemijo. To je še posebnega pomena na potovanjih, izletih in v drugih okoliščinah, kjer prihaja bolnik v stik z ljudmi, ki ga ne poznajo.

Komentarji

Napišite komentar

Vse cene z DDV | Vse pravice pridržane | Trgovina Diabetes.si © 2015 | Izdelava: Zap-Team

Twitter novice

Pišite nam

Pomoč pri nakupi v naši spletni trgovini.

Lokacija

Dolenjska cesta 22,
1000 Ljubljana

01/542 5004